Veteranflottiljen

 • P151 Hugin i Veteranflottiljen

  18 april 2018 09:20 – lennarttornberg
  Veteranflottiljen är nu representerad på västkusten. Vid Veteranflottiljens årsmöte 14 mars välkomnades P151 Hugin med sin vänförening som medlem i flottiljen. Veteranflottiljens flagga är nu hissad under rå på patrullbåten Hugin.

 • Veteranflottiljen deltog i Aurora 17

  6 oktober 2017 13:51 – lennarttornberg
  Onsdagen 27/9 avslutade Veteranflottiljen sitt deltagande i AURORA 17 och förtöjde åter basen Gålö. Flottiljen agerade B-sida (fiende) åt Amfibieförbanden sedan lö 23/9 t.o.m. on 27/9.
  Deltagande fartyg var T 26, T 56, Spica, Nordanö och StrB 127.
  För Vetflj har det varit en mycket givande övning där vi kunnat testa materiel o besättningar samt vår egen ”lagverksamhet” med Lagfartyget Nordanö och StrB 127.
  Våra Mtb har stort behov av Lagfartyg för utspisning, vila, bunkring etc. Detta fungerade lysande tack vare Laget/Nordanö som även varit behjälpligt med transporter, kranlyft o rangering av ftg i hamn. Våra fartyg är ju gamla, 75, 60 och drygt 50 år men vi kan konstatera att de är ”still going strong”! Visst blev det lite tekniska problem, men dessa löstes som vanligt med uppfinningsrikedom, god vilja och en rejäl portion jävlaranamma
  Besättningarna och hela Veteranflottiljen är mycket stolta över att vi kunnat göra en jobbig men bra insats för Försvarsmaktens utveckling.
  Stort tack till deltagande fartyg och besättningar för att ni ställde upp och genomförde detta ”maxtest” för flottiljen. Dessutom med idel glada miner, trots problemen som uppstod då och då. • En Dag I Paradiset 2017

  22 mars 2017 13:40 – lennarttornberg
  Veteranflottiljens högtidsdag 2017 ”En Dag I Paradiset” (EDIP) går av stapeln lördagen 9 september.
  Stomtider:

  Grindarna öppnas 0830
  Första turen (Mtb) 0930 från Norra hamnen
  Flaggceremoni 1000
  Fartygen kör från 1030
  Lunch besättningar + övriga 1200 – 1300
  Fortsatta körningar från 1315
  EDIP körningar slutar 1500

  Alla tider enligt GMT (Gålö Mean Time) d.v.s. ”EDIP-amiralitetet” bestämmer vad klockan är.
  Inträde till Gålöbasen kostar 100:-. Barn 0-7 år fritt inträde. Biljett köps kontant (jämna pengar, tack!) vid grinden
  MEDLEMMAR FRITT INTRÄDE
  Biljett för åktur med fartygen köps vid respektive fartygs disk på Pentagonplanen. Pris 200:-/tur, kontanta jämna pengar, tack!
  Utländska besökare måste anmälas med namn, medborgarskap och passnummer till info@veteranflottiljen.se  senast 25 augusti
  Vi räknar med att köra sex turer per fartyg vilket ger möjlighet för alla besökare till varsin tur över Mysingen. Om vädret tillåter och våra mellan 40 och 75 år gamla fartyg tjänar oss lika bra som de brukar.
  I skrivande stund räknar vi med att T121 Spica, R142 Ystad, V150 Jägaren, StrB 90E,  T26, T46, T56 och M20 välkomnar besökare till en sjötur. För varje tur skickar vi en hälsning till T38 i Karlskrona som har bedömt att framkörningsavgiften till Gålö blir för hög för att delta.
  För de som önskar en rejäl lunch serverar Veterangrillen grillade hamburgare eller korv med alla tillbehör.
  Souvenirer och profilprodukter kommer att finnas till försäljning. Utställningshallen i ”Intensiven” är öppen. Biblioteket i ”Sommarmässen” erbjuder spännande läsning.
  Vi hälsar alla besökare välkomna och ber om tålamod med köer och att ni följer anvisningar från funktionärer.
  Välkomna!
 • Intensivvård i ”Intensiven”

  21 mars 2017 17:09 – lennarttornberg
  Söndag – måndag 19–20/3 övade Ledningsregementet på Gålöbasen. Övningen handlade om att ta hand om skadade i strid. Ungdomar och vuxna fungerade som figuranter och transporterades i strida strömmar med stridsbåtar till Södra hamnen där sjukvårdspersonal tog emot. Det var imponerande att se och höra hur de skadade prioriterades, togs iland och transporterades till lokal iland. Och inte vilken lokal som helst. Veteranflottiljens utställningshall som till vardags går under namnet ”Intensiven”. Vad kunde vara lämpligare. Skadade bars på bår, bars på ryggen, stapplade fram med stöd och där det behövdes ställde Veteranflottiljens transportenhet upp med en cykelkärra. Som amatör inom sjukvårdsbranschen kan jag bara lyfte på Spicakepsen och salutera alla er som på ett professionellt sätt tog hand om alla ”skadade”. Jag hade gärna sett att allmänheten kunde suttit på läktare och bibringats kunskap om vad Försvarsmaktens sjukvård är kapabla att utföra under primitiva förhållanden. All heder åt alla inblandade! Välkomna åter.
 • Stockholms örlogsdagar 2016

  23 augusti 2016 16:20 – lennarttornberg
  Veteranflottiljen deltog för andra året i rad i de av Sjöhistoriska museet arrangerade Stockholms örlogsdagar. T46, T56, Moses, Sprängaren, T121 Spica, R142 Ystad och nytillskottet V150 Jägaren tog emot besökare stillaliggande. M20 bjöd på sjöturen ”I Vasas kölvatten”. Ja inte riktigt hela vägen, M20 återvände till kaj efter varje tur. T121 Spica bjöd in medlemmar att fira fartygets 50-årsdag med bubbel och snittar varefter BIO inträdde till långt inpå natten.
  Losskastning för återgång till hemmabasen på Gålö skedde på söndagen kl. 1200 till ljudet av S:t Eriks brölande tyfon. Återresan gick till att börja med i hyfsat väder men då vi närmade oss Dalarö gick vi in i dimman. Ja väderfenomenet dimma alltså. I mycket låg fart och med hjälp av radar skedde förtöjning Gålö med bara en liten försening.
  Nu återstår några körningar innan det är dags för vintervila. En mycket viktig viktig dag för oss alla att minnas är 17 september. Detta datum är det 75 år sedan tre jagare sprängdes i Märsgarnsviken och 33 män omkom. Veteranflottiljen kommer tillsammans med Föreningen Flottans Män, Amfibieregementet och 4. Sjöstridsflottiljen att hedra de omkomna med en ceremoni där Veteranflottiljens krans läggs ner på en stilla vattenyta utanför minnesstenen på Märsgarn.
  Dukat för 50-årskalas

  Åter på Gålö fick passagerarna en guidning i utställningshallen ”Intensiven”
  Äntligen hemma
  In i eller ut ur dimman vid Dalarö skans
  Lunch på en av R142 Ystads uteserveringar
  Kolonn med Vaxholm i bakgrunden
  Ingen vidare sikt
  Fyra veteraner sida vid sida; T121 Spica, R142 Ystad, V150 Jägaren och A213 Nordanö